There was an error in this gadget

Sunday, August 15, 2010

customer~

salam to all.. happy fasting month again.. di pagi yang mulia ini aku bangun lambat, tapi nasib baik sempat buka butik sebelum pukul 10.. hahaha.. betapa pantas nye beta bersiap~ berdirinya aku di depan kedai, dengan pinggang aku yang lenguh bersenjatakan senapang patah di sisi kiri (mak gad katekan) sambil berkumandang lagu kegemaran dari  'alicia keys' dapat la aku buah fikiran tentang entri kali ini mengenai jenis2 customer yang datang masuk ke butik sepanjang penglibatan aku dalam line retail yang hanya baru mencecah masuk selama 5 bulan ni.
1. Betol2 kaya.
-customer camnie mmg best kalau dilayan, dan yang menariknya dorang ni, tak sombong langsung dan tak banyak karenah. kadang2 bayar pakai cash. berape? 10k? takde hal la.. tak pun bayar pakai kreadit card american express black. waaaaaaa... golongan ni kene jaga baik punye.. dan akhirnya akan membuatkan staff tersenyum lebau~



2. Kaya.
- ape beza nye dengan yang atas? hahahhaa.. customer jenis cmnie terbahagi kepada dua kategori pulak. a)kaya-beli. b)kaya-reserved. a) costomer kaya-beli ni majoritinya agak friendly jugak. bile datang dan ada yang berkenan mesti beli punya tanpa ditunggu lagi. lain pula dengan jenis b) customer kaya-reserved. kenape? kita tahu die kaya, bile ade yang berkenan die tak beli, sebaliknye die suke reserved lame2, berbulan2 kalau makanan, dah berkulat dah.. simpann sampai de 70% baru nak dtg beli.

3. Pekak.
-ha.... jangan salah faham ye.. aku tak maksudkan kepada golongan o.k.u. jenis yang cmnie, dari segi penampilan die, kite dapat agakla, dorg ni kaya.. segak, kemas, hidung ala2 tinggi skit, tapi klu hidung kemek tak tggi la kan. yang ini, kalau kite approach dari 1st dorang masuk dalam butik dengan suara yang ceria lagi menawan 'hello.. good evening.. how r u today?'.......(dengar bunyi cengkerik) tak pun dengar bunyi tapak kasut. takde respon. kalau ditanya lagi 'would u like to try?', masih tiada respon. muke maintain sombong, macam aku tak wujud dalam kedai tu. heran! pelik! misteri..... arrghhhhhh!!


4. Mencuba.
-jenis mencuba ni patut diberikan pujian, kerana tidak malu untuk mencuba..  dan jenis cmnie boleh dilayan kan di kala staff tengah bosan yang teramat. die suke cube banyak2 tapi end up tak beli. dem! penatla nak layan, tapi best jugak sbb tengah takde keje kan, so bile costumer cmnie dtg, adola koje skit~


5.Tengok harga.
-haaaa.. kalau golongan cmni datang senang jek. tak banyak keje. yang pasti dorang akan masuk kejap jek. tak sempat nak round 1 shop dah kuar balik. yela.. bile dah pegang 1 baju, selak tengok harga, pastu terus melulu kuar ke pintu.. (takkan tingkap plak) mmg tak tanye banyak.. kadang2 muke pun nak berlagak~


6. Biasa.
- ok kalau customer biasa2 ni okla kalau dilayan. golongan cmnie walaupun die cerewet skit tapi last skali die mesti akan beli jugak. tak kisahla walaupun sehelai tshirt, pasti dorang kalau boleh nak beli jugak satu. mungkin dah memang minat dengan brand tu kan..

jadi, korang jenis yang cmne? jangan sombong2 dengan staff ye! tapi kalau staff tu yang wat muke taik dlu, takpelah.. say thank you  dan senyum pun dah memadai.

*bulan depan nak shopping ape yeeeee.... oh! raya bakal tiba~ yehaaaaaa

Saturday, August 14, 2010

dagey~

dagey? pe ko bondonye tu? hahaahahahah~ pronounce untuk nasi dagang sebenarnye.. sleng ganu atau kelantan ye tak? nasi dagey jadinye..

*sekadar gambar hiasan.. yang aku makan tu takdela cantik cmnie.. huhuhuhuhuhuh

kenapela 2,3 hari ini teringin jek nak mkn makanan kelantan? teringin nak kuih akok pulak.. dem!!

Friday, August 13, 2010

berbuka puasa..

salam kepada semua.. selamat berbuka puasa eh.. buka tadi makan pe? makan kat mane tu? umah? klu umah mesti best kan kalau mama masak. ke makan kat kedai? dengan siapa? sorang? kawan? banyak tanye pulak aku ni.. semoga time buka puasa tadi happy la ye sebab dapat mengisi perot yang kosong yang dr tadi berbunyi tu... aku? hmm.. hari ini berbuka di butik. nasib baik ade kawan.. namenye Lea.J. klu buka sorg mmg aku kesedihan la.. menu berbuka untuk hari ni adelah nasi kerabu weh! dak be!! mmg aku teringin nak mkn nasi kerabu. aritu teringin nak mkn nasi dagang.. tapi tak berape sodap.. so, next time nak beli nasi dagang pulak ye.. yehaaaaaa~

 *suke sgt nasi kerabu, sesuatu kelainan terhadap warna kebiruan pada setiap butiran nasi, serta kerangupan dan kesegaran ulam serta keropok! tapi aku punye nasi kerabu tadi takde keropok.. sedihhhhh~

ayat tak leh blah!! nyway.. Brruppp.. Alhamdulillah..

Thursday, August 12, 2010

i scream! u scream! we all scream for ice cream..

'mat kool, mat kool kawan ku~ mari kita ikut mat kool, main-main selalu, syoknya syoknya ade mat kool' best tak?? AArrrggghhhhhhhhhhh!! nak ice cream satu! tapi yang dimaksudkan dsini bukan la ice cream yg boleh jilat2 yang boleh meyegarkan mulut ketika cuaca panas, ataupun tambahan di atas abc. adehhhh... tapi yang dimaksdkan ialah kasut ice cream! hehehheheee... mintak tlg kwn aku belikan kat ebay.. ehekehekhek.. shukenyeeeeee~

reunion sekolah

helloooo~ its been a while... ermmm.... well, kind of busy right now.. busy apo ko bondonyo? yela, kerjaya skang dah tambah, jadi makgad di kedai~ berdiri sambil pegang senapang gajah.. dem! anyway its not to late to wish ya happy fasting month to all muslim. b4 puasa dat day on 7th august, my ex high school buat reunion di the nomad, sucasa jalan ampang. betol2 dekat dengan sekolah.. hahaahahaa.. we really had a great time together, catching up one another.. fellas friends brought their baby~ cute giler.. baby amna and zafran both of them really cute! and, the place is getting hotter when 'the revenge girl' performed.. waaaaaaaaaaaaa....








*the revenge girl.. aaaawwwww.. so dem hot!

and now waiting for another reunion again for us.. mybe bout 2 or 3 years later.. heheehhehe.. catch up lagi dgn kawan2.. bertambah lagi baby yang comel2.. Uwwaaaaaaaaaaaaa~

Tuesday, August 3, 2010

kaki ku bukan besi~

K A K I K U B U K A N B E S I ! ! ! !




kalau kaki aku cmni, nak suruh aku berdiri 10 jam pun takpe~
*what a day! fak laaaa... :(